Viewing entries tagged
white cabinetry

Comment

Before & After: New Laundry Room Layout for an Active Family

As a follow up to the Before & After entry from a couple of weeks ago, let's look at what happened in the laundry room of this project. As I mentioned before, this house is so typical of many suburban homes built in the 1980s and 1990s. And, when it comes to the laundry room, they clearly didn't have an interior designer help them with the space planning of the room. The standard layout was a large closet with bi-fold, louvered doors on one end, a small laundry room sink and the washer and dryer crammed into the other side. This really is the epitome of an inefficient use of space.

So, what if we get the chance to reconfigure the space for today's lifestyle? What layout changes make sense? And, how can we improve on the traditional, less than optimal layout? Well, let's use this one as a case study and look at the before picture to see what we were dealing with. A poorly designed storage area, an less than optimal laundry area had to be dealt with in a way to not only improved the space, but also was set up for an active family.

As you can see from the "after" picture below, we not only gave the family more functional spaces to work with, but also brought some great style into a room that is usually forgotten. A great two-tone herringbone tile floor, white quartz counters and clean white cabinetry make this a place anyone would want to spend some time working.

ABOUT JASON BALL interiors. Jason is an interior designer based in Portland, Oregon serving residential and commercial clients throughout Oregon and Washington, and beyond. To see examples of his design work, visit the Portfolio page. For an evaluation of your upcoming projects, contact Jason Ball at (503) 267-2352 or via e-mail at jason@jasonballinteriors.com.

Comment

Comment

Before & After: Creating an Elegant Traditional Kitchen with Contemporary Flair

Nothing brings interior designers more joy than sharing before and after pictures from a recently completed project. It is our chance to revisit how we truly changed a space for the better. I wanted to take this one step further and provide a little insight into why we made certain changes. The project is one that JBi completed in Wenatchee, WA. When the couple approached JBi, they wanted to create an elegant, traditional kitchen that also felt new and fresh. Let's call this an updated traditional look. The design plan was simple, improve the overall flow of the space, change the configuration to allow for a better entertaining space while maintaining a family-friendly feeling, and create a kitchen that was fitting of the custom nature of the home. 

So, the JBi team set out create a space that was custom, clean and fresh, yet still a sophisticated kitchen. The big changes in the room - streamline the wall planes (get rid of that weird angled wall by the refrigerator location), create a centerpiece range hood, set up the island for large groups and make the entire space feel family friendly. A set of tall orders, but I think once you see the final result, you'll agree that all criteria were met.

BEFORE: Lots of angles, cooktop oddly placed in island and angled wall that makes the kitchen feel smaller than it really is.

BEFORE: Lots of angles, cooktop oddly placed in island and angled wall that makes the kitchen feel smaller than it really is.

And now for the big reveal!

What you'll notice first off is how we amped up the elegance level in the space. Curved mullions in the upper cabinets, beautifully detailed flush-inset cabinetry, a grand island with appropriately-sized turned legs and 6cm marble slab. In terms of layout, by taking out the angled wall part, we were able to incorporate the rest of the kitchen into the space. We created a separate coffee/beverage area with it's own sink.

Now, some may criticize the placement of the refrigerator so far from everything. Well, as a designer of kitchens, we often have to weigh certain decisions against the function and feel of a room. In this case, we opted to place the refrigerator/freezer outside of the "first view" when someone walks into the kitchen. It also allowed us to have a dramatic range/cooktop centerpiece (we also had a perfect wall through which we could run the range hood vent pipe). So, while not optimal, the benefits we gained definitely outweighed the negatives.

jason-ball-interiors-kitchen-view.jpg

Looking back across the reverse angle, you can see how this kitchen is all about the view out the (truly) picture windows. With a view of mountains and the Columbia River valley, we moved the sink over to look out the best view. That left an expanse of counter top to the right of the range - perfect for cooking prep work. 

jason-ball-interiors-kitchen-design.jpg

I'm curious to know, could you live in this kitchen? I know that I certainly wouldn't mind having such a large room in which to create perfect meals for family and friends. Here's to dreaming, right?!

Comment